BADANIA TNS OBOP

SUBSTANCJE DODATKOWE DODAWANE DO ŻYWNOŚCI, A DECYZJE ZAKUPOWE POLAKÓW

Badania przeprowadzone przez TNS OBOP dla MethodDrain Detox w 2006r. wykazały, że co drugi Polak nigdy nie sprawdza jakie konserwanty i barwniki zawiera kupowana przez niego żywność.

Co drugi Polak nigdy nie sprawdza jakie konserwanty i barwniki zawiera kupowane przez niego jedzenie.

Dodatki do żywności, m. in. konserwanty i barwniki, ale też substancje zakwaszające, preparaty zagęszczające i żelujące czy preparaty zastępujące cukier, przedłużają trwałość pożywienia i zapobiegają rozwojowi bakterii. Nie są dla organizmu obojętne i często wywierają szkodliwy wpływ powodując m. in. uczulenia i alergie. Ponad połowa Polaków, przynajmniej raz w miesiącu, kupuje produkty typu instant (gotowe do spożycia, rozpuszczalne w wodzie, takie jak: zupy w proszku, dania typu "fix", kawa rozpuszczalna itp.

Potrawy typu "instant", których przygotowanie zajmuje nam mało czasu, stają się coraz popularniejsze i często zastępują pełnowartościowe posiłki. Nie należy zapominać, że są to sztuczne półprodukty, które zawierają m. in. duże ilości niebezpiecznych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy czy glutaminianu sodu, który poprawia smak i aromat potraw. Powyższe dodatki powodują m. in. wzrost ciśnienia tętniczego, przyrost masy ciała, zatrzymywanie wody w organizmie oraz niedobór witamin i składników mineralnych.

POLACY, PRZY ZAKUPIE PRODUKTU SPOŻYWCZEGO, DOPIERO NA PIĄTYM MIEJSCU KIERUJĄ SIĘ SKŁADEM PRODUKTU.

Wszyscy powinniśmy zwracać uwagę na informacje umieszczone na etykietach opakowań z żywnością dotyczące barwników, konserwantów i innych składników, które polepszają smak i trwałość produktu. - mówi prof. Iwona Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie, ekspert kampanii edukacyjnej "Uwolnij się od toksyn". Niestety, jak pokazują wyniki badań skład produktu jest jednym z najmniej istotnych powodów, dla których podejmujemy decyzję o zakupie żywności. Na pewno dobry smak jest istotnym kryterium wyboru, ale nie zawsze to, co nam smakuje, wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Powinniśmy częściej łączyć konkretne dolegliwości zdrowotne ze spożywanymi przez nas dodatkami do żywności i ich szkodliwym wpływem na organizm.

WPŁYW TOKSYN NA ORGANIZM CZŁOWIEKA - WYBRANE WYNIKI BADAŃ

Badania przeprowadzone dla MethodDrain Detox w 2006r*. wykazały, że 40% Polaków nie zdaje sobie sprawy z istnienia toksycznych substancji chemicznych w ludzkim organizmie. Jeszcze więcej badanych ma niewystarczającą wiedzę na temat obecności szkodliwych substancji chemicznych w miejscu pracy czy też nauki.

40% Polaków nie zdaje sobie sprawy z występowania toksyn w ludzkim organizmie

Czy uważa Pan/Pani że toksyny znajdują się w ludzkim organiźmie? (odpowiedz ogółem)


Każdy z nas jest narażony na wpływ toksyn, które są obecne w wodzie, glebie i żywności, a wchłaniane są do organizmu przez: skórę, płuca i układ pokarmowy. Wśród źródeł toksyn wymienia się: zanieczyszczone środowisko, dym z papierosów, niewłaściwą dietę oraz nadużywanie leków i stres. Dodatkowo szkodliwe substancje chemiczne powstają w wyniku procesów metabolicznych organizmu m. in. uwalnianych z tkanki tłuszczowej podczas odchudzania.

60% Polaków nie zdaje sobie sprawy z istnienia toksycznych substancji w miejscu pracy, nauki

Czy uważa Pan/Pani że toksyny znajdują się w państwa miejsu pracy, nauki? (odpowiedz ogółem)


"Każdy z nas powinien pamiętać o zagrożeniu jakie niosą ze sobą toksyczne substancje - mówi prof. Iwona Wawer z Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie." Należy zwracać uwagę zarówno na żywność, którą codziennie jemy, ale tez miejsca, w których spędzamy dużo czasu. Źródłem szkodliwych substancji chemicznych może być nie tylko zanieczyszczone miejskie powietrze, czy żywność uprawiana w pobliżu ruchliwych dróg, ale też zwykłe biuro, w którym statystyczny Polak spędza większość swojego dnia.

Toksyczne związki chemiczne mogą znajdować się w pozostałościach farb i lakierów użytych do produkcji i konserwacji mebli oraz ścian. Zatrucie farbami i lakierami z wysoka zwartością benzenu i nitrobenzenu tzw. "choroba malarzy" prowadzi do bólu głowy i mdłości.. Dodatkowym zagrożeniem w miejscu pracy jest duża ilość materiałów z tworzyw sztucznych, oddziaływanie pola elektromagnetycznego z urządzeń elektrycznych, telefonów komórkowych, monitorów oraz zbyt rzadko konserwowana klimatyzacja.

89% Polaków w przeciągu ostatnich pięciu lat nie stosowało kuracji oczyszczającej organizm w toksyn

Jeżeli stężenie szkodliwych substancji nie jest wysokie, układy obronne organizmu pracują sprawnie a toksyny dostające się do organizmu są usuwane we właściwym tempie. Zanieczyszczone środowisko, żywność przetworzona chemicznie i stresy powodują, że do organizmu dostaje się dużo więcej toksyn niż ten jest w stanie usunąć.

* Badania "Polacy o oczyszczaniu organizmu z toksyn" przeprowadzone w styczniu 2006 przez TNS OBOP dla MethodDraine Detox

Warunki Prawne
Copyright 2009